Parzenie kawy jest sztuką, w wielu kulturach to prawdziwy rytuał, od którego zależy, czy kawowy napój będzie nam smakował czy też uznamy, że brakuje w nim smaku i aromatu. W codziennym jego przyrządzaniu rzadko kiedy zwracamy uwagę na poszczególne jego etapy. Odpowiednią ilość kawy zalewamy wodą, dodając do niej ewentualnie mleko i cukier. Najwięksi kawosze jednak rozpoznają, czy jest ona zaparzona w odpowiedni sposób, czy zachowano wszystkie etapy procesu parzenia.
PARZENIE KAWY – INFORMACJE DLA POCZĄTKUJĄCYCH
Kawa przygotowywana jest z ziaren kawowca i wody w odpowiedniej temperaturze. Tak naprawdę te dwa składniki wystarczą, aby powstał ten wyjątkowy napój o właściwościach pobudzających, który dodaje energii i wspiera naszą koncentrację, a także procesy trawienne. Wiele jednak zależy od tego, jakich ziaren użyjemy, w jakich ilościach i jaką metodę zastosujemy. Niektórzy uważają również, że smak kawy zależy od warunków, w jakich jest spożywana, od tego, czy pijemy ją samotnie czy w towarzystwie. Nie bez znaczenia jest też miejsce i czas picia kawy. Biorąc pod uwagę te czynniki, trudno jest nie przyznać racji tym, którzy proces jej parzenia, jak też spożywania, uznają za niezwykły rytuał.
Najgłębszym aromatem charakteryzuje się kawa świeżo mielona. Mając młynek do kawy, możemy mielić ziarna na bieżąco, tuż przed przyrządzeniem kawowego napoju. Trzeba także zwrócić uwagę na przechowywanie tej już zmielonej. Powinno się zadbać o jej szczelne zamknięcie najlepiej w pojemnikach lub słoikach. W ten sposób na dłużej zachowujemy jej naturalny aromat i tym samym smak. Przy parzeniu kawy ważny jest czas, o tym, jak będzie smakowała decydują niekiedy sekundy. Najszybciej uwalniany jest jej aromat, potem substancje smakowe, a na końcu te, które powodują, iż kawa staje się gorzka. Kawę najlepiej zalewać miękką wodą źródlaną, co niestety jest dzisiaj rzadkością.
Kawę parzyć można na kilka sposobów. Na przestrzeni lat wypracowano wiele metod, pozwalających na wydobycie z niej odpowiednich aromatów i walorów smakowych.
KAWA PO TURECKU
Zalewając kawę wrzątkiem, wbrew powszechnej opinii nie przegotowujemy tradycyjnej kawy po turecku. Prawdziwą kawę po turecku przyrządza się w zupełnie inny sposób z większą cierpliwością. Potrzebne są pewne umiejętności i wiedza na temat kawy i samego procesu parzenia. Ziarna kawy należy bardzo drobno zmielić, po czym połączyć je z cukrem. Nie wystarczy jej zalać wodą, a konieczne jest posiadanie specjalnego naczynia „tygielka”, do którego jest wsypywana. Następnie uzupełniana jest zimną wodą i kilkakrotnie podgrzewana, trzeba jednak uważać, aby nie doprowadzić jej do wrzenia. Abu fusy opadły na dno, przed przelaniem kawy do filiżanki dobrze jest uzupełnić ją o kilka kropel zimnej wody.
KAWA W FILTRZE
To popularny w Polsce od wielu lat sposób parzenia kawy. Specjalny filtr umieszczamy w dzbanku i następnie uzupełniamy go odpowiednią ilość kawy. Kolejny krok stanowi zalanie jej gorącą wodą. W kilka minut mamy gotowy kawowy napój. Jest to sposób parzenia, będący alternatywą dla nowoczesnych ekspresów, pozwalających nam otrzymać kawę w filiżance bez fusów.
KAWA Z EKSPRESU PRZELEWOWEGO I CIŚNIENIOWEGO
Dużą popularnością cieszą się kawy z ekspresu. Obecnie na rynku dostępne mamy dwa rodzaje tych urządzeń – ekspres przelewowy i ciśnieniowy. W pierwszym z nich kawa umieszczana jest w specjalnym filtrze, przez który powoli przelewa się woda. Ekspres wyposażony jest w podgrzewacz, pozwalający na utrzymanie właściwej temperatury kawy.
W przypadku ekspresu ciśnieniowego parzenie kawy wygląda nieco inaczej. Trzeba jednak wiedzieć, że takie urządzenia przeznaczone są do przygotowywania jedynie espresso. Wszystkie inne jej rodzaje powstają na bazie tej małej czarnej. Po zmieleniu kawy, umieszczamy ją w specjalnym sitku w kolbie, które następnie powinno się znaleźć w grupie kawowej. Podgrzewana woda w bojlerze osiąga 90 st. Celsjusza, co jest sygnałem, że można, wciskając właściwy przycisk, rozpocząć przyrządzanie napoju. Wyjątkowy smak i aromat osiąga się dzięki oporowi, jaki kawa stawia wodzie podczas jej przepływania przez sitko.
CAFFETIERKA – KAWIARKA- KAFETIERA
Caffetierki, czyli popularne kawiarki, są znane już od wielu lat. Dzisiaj przeżywają swój renesans, a swoją popularność zawdzięczają niskiej cenie, łatwości obsługi i przede wszystkim możliwości przygotowania doskonałej kawy. Dolna część czajniczka napełniana jest zimną wodą, a znajdujące się nad nią sitko zmieloną kawą. Górny pojemnik pozostaje pusty, gdyż to w nim podczas podgrzewania wody pojawi się gotowy napar.
Nie brakuje też nowoczesnych sposobów parzenia kawy. W 2005 roku pojawiło się na rynku urządzenie zwane aeropressem. To gadżet, który spotkał się z uznaniem zarówno amatorów kawy, jak też ich największych wielbicieli. Łączy w sobie zalety parzenia naparu z wykorzystaniem ekspresu ciśnieniowego i filtracji. Odmierzamy odpowiednią ilość kawy i wsypujemy ją do filtra. Zagotowujemy wodę i czekamy aż osiągnie ona temperaturę ok. 90 st. Celsjusza. Następnie zalewamy kawę powoli, mieszamy oraz zakręcamy sitko z papierowym filtrem. Trzeba jeszcze odwrócić aeropress i przecisnąć napar przy pomocy tłoczka do filiżanki.
Kawę można parzyć na różne sposoby. Najważniejsze jest jednak to, aby wydobyć z niej maksimum smaku i aromatu, aby pić ją dla przyjemności, a także tak jak lubimy najbardziej.