Parzenie kawy to bardzo pożądana w dzisiejszych czasach umiejętność. Dobra kawa jest napojem cenionym już od bardzo dawna. W domach zamożnej szlachty w XIX wieku pracowała osoba, która zajmowała się przyrządzaniem tego napoju, zaspokajając w ten sposób oczekiwania najbardziej wymagających kawowych koneserów. Z potrzeby serwowania najlepszej jakości kawy powstał zawód związany z jej parzeniem, który nazywamy baristyką. Duża wiedza, specjalne umiejętności i pasja – w zawodzie tym każdy z tych składników ma tak samo duże znaczenie.
Ze wszystkiego można uczynić sztukę. Przyrządzenie dobrej kawy jest niczym innym jak przygotowaniem perfekcyjnie wysmażonego steka przez kucharza czy idealnego deseru przez cukiernika. Barista to osoba zajmująca się profesjonalnym parzeniem kawy. Musi posiadać ogromną wiedzę na jej temat, jak też właściwe umiejętności jej przyrządzania. Nie bez znaczenia jest też doświadczenie, co czyni z baristy niezwykle cenioną w świecie kawy człowieka.
Barista powinien potrafić rozróżnić różne gatunki kawy, ale też rodzaje mleka, musi także przygotowywać idealne espresso, jak również kawy artystyczne. Ekspresy oraz sposoby parzenia kawy nie mają przed nim tajemnic, a właściwa obsługa klienta i sztuka podawania kawowego napoju to jedne z elementów jego codziennej pracy. Jak każdy zawód, również baristyka, związany jest z pasją, w większości przypadków zaczyna się od miłości do kawy, od zainteresowań, z których rodzi się pasja. To jednak nie wszystko, czego oczekuje się od baristy. Aby móc pracować w tym zawodzie, konieczne jest odbycie szkolenia i kursów, które potwierdzałyby jego umiejętności. Nie można być baristą, kiedy nie kocha się kawy. To mniej więcej tak, jak gdyby projektantem mody była osoba, która nie interesuje się najnowszymi trendami i nie lubi szyć. Wszystko to sprowadza się do jednego, barista to miłośnik i koneser kawy z wiedzą, umiejętnościami i odpowiednimi kwalifikacjami.